Dobanzile creditelor ne dau tuturor batai de cap! Telecredit iti explica cateva lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre dobanda anuala efectiva.

Cei mai multi dintre noi ne dorim sa obtinem un imprumut, dar ne este teama de modalitatea de calcul a dobanzii, iar de cele mai multe ori este foarte greu de urmarit ce inseamna aceasta si modalitatea de aplicare.

Dobanda anuala efectiva exprima costul anual total al unui credit sub forma procentuala, cu scopul de a permite consumatorilor sa compare costul creditelor.

Pentru a intelege, iti explicam pe scurt care este formula de calcul a DAE:

DAE, anul calendaristic fiind considerat de 365 de zile, unde:

-X este DAE

-m este numarul ultimei trageri

-k este numarul unei trageri, astfel 1 <= k <= m

-C(k) este valoarea tragerii k

-t(k) este intervalul, exprimat in ani si fractiuni de an, dintre data primei trageri si data fiecarei trageri ulterioare, astfel t1= 0

-m' este numarul ultimei rambursari sau al costurilor suportate

-l este numarul unei rambursari sau al costurilor suportate

-D(l) este valoarea unei rambursari sau a costurilor suportate

-S(l) este intervalul, exprimat in ani si fractiuni de an, dintre data primei trageri si data fiecarei rambursari sau costuri suportate

Sfat! Ca sa obtii o comparatie corecta atunci cand utilizezi DAE, sfatul nostru este sa iei in calcul elemente comparabile pentru ofertele analizate, respectiv acelasi tip de imprumut nebancar rapid, aceeasi suma solicitata, acelasi numar de rate, aceeasi perioada, etc.

Chiar daca dobanzile si comisioanele sunt aceleasi, DAE variaza in functie de perioada de creditare. Vom parcurge impreuna un exemplu concret: daca imprumuti suma de 100 lei pentru o perioada de 20 de zile, DAE este de 4969.00%, in schimb, daca perioada creste la 1 an, DAE devine 438 %.

Daca pentru alte servicii am avea costul exprimat anual atunci, un bilet la teatru te-ar costa 10.950 RON/ an, in loc de 30 RON /zi, reprezentand pretul unui bilet pentru participarea la un spectacol.

Iti recomandam sa analizezi oferta noastra, calculand costul total al imprumutului, respectiv suma totala pe care o vei returna.

Cunoscandu-ti situatia financiara, tu stii cel mai bine de ce suma ai nevoie si ce suma poti returna, astfel incat sa nu te indatorezi mai mult decat este necesar.

Dobanda creditului pe termen scurt este de 1.2% pe zi, Telecredit exprima dobanda pe zi intrucat valoarea DAE nu este reprezentativa pentru acest tip de imprumut, DAE calculandu-se pe un an iar perioada de creditare pentru imprumutul Telecredit este de maxim 30 de zile.